Home Schenk nu Steun een actie Start een actie

De Appeltuin

Tot voor kort hadden de kankerpatiëntjes in het UZ Brussel onvoldoende ruimte om te spelen, onderwijs te krijgen, zich te ontspannen en elkaar te ontmoeten. Dat is ondertussen gelukkig veranderd! Samen met honderden Argenta-kantoorhouders zorgden maar liefst 11.095 schenkers uit het hele land er immers voor dat een droom werkelijkheid werd. Dankzij de vele giften krijgen kinderen met kanker in De Appeltuin sinds april 2015 in het UZ Brussel de warme en veilige plek die ze verdienen.Een droom van een plek

De Appeltuin is het eerste nieuwbouwproject van het UZ Brussel dat enkel en alleen gefinancierd werd met giften. Het verhaal startte met een droom van Veerle Cosyns, een kinderpsychologe die dagelijks werkt met kinderen met kanker. Zij ijverde voor een plek waar de kinderen tussen de chemosessies door en op betere momenten de kans zouden krijgen om te spelen, om andere kinderen te zien, kortom om kind te kunnen zijn.

   
   “Kinderen die maanden bij ons in het ziekenhuis verblijven, gingen daardoor als kleine volwassenen naar huis. Ze misten het contact met leeftijdsgenootjes en konden niet opgaan in hun fantasiewereld. Ze voelden zich opgesloten in hun kleine kamer. We hadden een ruimte nodig waar ze zich kunnen ontplooien en waar ze andere kinderen met kanker op een speelse manier kunnen ontmoeten. Zo zien ze dat ze niet alleen staan in hun strijd. Neem bijvoorbeeld een kindje dat kaal geworden is door de chemotherapie. Dat kind krijgt terug hoop als hij ziet dat het haar van zijn speelkameraadje al terug groeit.”      
      
Veerle Cosyns, kinderpsychologe aan het UZ Brussel en bezielster van de Appeltuin

Toen Georgette De Kegel en haar dochter Ann Martens van het Argenta-kantoor uit Ninove die droom hoorden, waren ze meteen verkocht. Via de directie van Argenta riepen zij de collega-kantoorhouders en medewerkers op om mee de schouders te zetten onder dit project. Ze richtten de “Vrienden van De Appeltuin” op en samen met het UZ Brussel zamelden zij via verschillende schenkers maar liefst 1,2 miljoen euro in. Meestal trouwe klanten of medewerkers van Argenta, maar ook scholen, toneelgroepen, jeugdbewegingen en bedrijven toonden zich van hun gulste kant.

Van droom naar werkelijkheid

Op 7 november 2014 werd de start van de werken gesymboliseerd met het planten van een grote appelboom. Op 22 april 2015 al mochten de patiëntjes van het Kinderziekenhuis kennismaken met hun nieuwe speel- en leefruimte. Op zondag 26 april 2015 werd De Appeltuin ook officieel geopend in aanwezigheid van de grootste schenkers en sponsors.

Vandaag is De Appeltuin ruim 600m² groot en bestaat het uit twee delen: een speel- en leefruimte voor kinderen met kanker én een nieuwe speelruimte voor andere zieke kinderen. Tussen beide groepen kinderen is geen contact omdat chemotherapie de weerstand van de kankerpatiëntjes aantast. 

Naast een grote speelruimte beschikt De Appeltuin ook over een ontspanningsruimte voor tieners, een speciale ruimte voor de allerkleinsten én een keuken. Wanneer een kind voor een lange periode gehospitaliseerd is, kunnen mama of papa ook zelf eens eten klaarmaken. Tenslotte is er ook een speciale klashoek voorzien om extra bijles te krijgen en een nieuw klaslokaal.Help De Appeltuin groeien

Het is natuurlijk fantastisch dat we dit project met de steun van velen op zo’n korte tijd hebben kunnen realiseren. De Appeltuin is er nu en alle betrokkenen kunnen er elke dag de vruchten van plukken. Toch blijft uw steun nodig zodat we de werking ervan kunnen blijven financieren en onze patiëntjes zo ook in de toekomst van De Appeltuin kunnen genieten. Steun De Appeltuin vandaag nog en zorg zo mee voor de kers op onze appeltaart.

Steun De Appeltuin via deze link.

We dromen verder

In het UZ Brussel staat respect voor de patiënt centraal. Het ziekenhuis doet er dan ook alles aan om het verblijf van zijn patiënten zo aangenaam mogelijk te maken. Om dit waar te maken doet het UZ Brussel een beroep op filantropie. De Appeltuin is de eerste realisatie van 3 grote filantropieprojecten binnen het steunprogramma van Vriend voor het Leven. In 2018 komt het eerste Ronald McDonald Huis in België op de campus van het UZ Brussel en eind 2017 willen we met de steun van sponsors en donateurs ook de deuren kunnen openen van Villa Samson.